Част от имигрантите в центъра за настаняване на чужденци в столичния квартал "Овча купел" протестират в близост до оградата на центъра, съобщиха от СДВР. Хората седят мирно и кротко върху камъните и искат по-бързо да им издават документите.

Няма напрежение. Насочени са полицейски екипи, за да не се стига до напрежение", увериха от столичната полиция.

Преди време пак имаше подобен протест в същия лагер. От Държавната агенция за бежанците заявиха, че 20-ина души с плакати протестират пред оградата на центъра. На място е зам.-председателя на ДАБ Александър Димитров, който е проверил всички подадени молби.

Проверката за броя на статутите показва, че няма забавена процедура по издаване на документи. Всичи молби за закрила са в законния срок, като най-старата е от 27 май т.г.

От Агенцията предоставят бежански или хуманитарен статут. Молбата за закрила включва закрила. Според решението от ДАБ на нелегалния имигрант може да бъде предоставен бежански, хуманитарен статут или да се откаже закрила. В третия случай той се връща в страната, от където е дошъл.

Процедурата трае от 3 до 6 месеца. По това време текат проучвания, интервюта, а хората получават храна, подслон, медицинска помощ, и дневни.

Припомняме, това е най-честото настояване на имигрантите, които незаконно влизат в територията на страната ни.

Получавайки бежански статут, те могат да се преместят в страна от ЕС, но ако не си намерят работа там до 3 месеца, ще бъдат транспортирани отново до България, тъй като тя се явава страна-приемник.

Преди дни лекарите от "Александровска" болница спасиха живота и бебето на иракчанка, пътувала бременна в седмия месец 36 часа в камион.

На извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие бе решено страната ни да приеме 500 имигранти.