Студентите на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски" започват протестни действия срещу решението на Министерство на отбраната да продаде на търг терена, отреден за построяване на общежития на учебното заведение.

Ако до няколко дни няма решение на проблема ще поискаме и оставката на министъра на отбраната Николай Цонев, защото в случая се нарушава обществен интерес, обясни зам.-ректорът доц. Запрян Козлуджов, цитиран от радио Пловдив.

Той припомни, че университетът от осем години води преговори с военното министерство за преотстъпване на парцела, който е отреден за студентски кампус с решение на Министерския съвет.

Студентите и преподавателите настояват да бъде спрян търгът, определен за 26 март, позовавайки се и на последните промени в Закона за устройство на територията.

Те ще отправят апел лично към премиера Сергей Станишев и към политическото ръководство на НДСВ, от чиято квота е военния министър, за да бъде защитен интересът на академичната общност.

„Бързината с която действат хората на министър Цонев, да се продаде парцела, а и отказа му да преговаряме, ни навеждат на мисълта, че тук се преследват други цели и интереси, коментира ректорът на университета проф. Иван Куцаров.

 Той подчерта, че само 11% от студентите биват настанявани в общежития, което е доказателство, че не само университетът, а всички висши училища в Пловдив имат нужда от нов сграден фонд. В четвъртък студентите организират протестно шествие, от сградата на ректората до новия корпус на бул България.

В случай, че исканията им не бъдат изпълнени ще блокират Пазарджишко шосе.

Пловдивският университет няма да получи при никакви условия военния имот, който иска да му бъде предоставен безвъзмездно за да построи студентски „кампус, коментира министърът на отбраната Николай Цонев.

 В остро изявление по въпроса той определи настояването като напълно неприемливо и несъстоятелно и съобщи, че ще протестира пред МС срещу този нов и незаконен начин за промяна на собствеността

 Николай Цонев припомни, че досега Армията е дала 21 имота на община Пловдив, шест от които по думите му веднага са били продадени през 2006 година.

По повод заплахите на студентите, че ще предприемат мерки на гражданско неподчинение срещу отказа да им се даде имота, министърът бе категоричен че това е форма на рекет, на която той няма да се поддаде.

Николай Цонев отхвърли всякакви опити за политически натиск върху него по този въпрос и потвърди, че на 26 март тази година в Пловдив ще се проведе търг с тайно наддаване за спорния терен и на него ще спечели най-добрата цена. В противен случай, министърът заяви, че ще уволни цялата администрация по провеждането на процедурата.