Протестна демонстрация, организирана от инициативата "Правосъдие за всеки", се проведе пред сградата на президентската администрация в центъра на София, съобщава БНР. Демонстрацията събра стотици граждани.

Демонстрация е под наслов "Марш за европейска България". Тя се провежда в защита на демокрацията и парламентаризма.

Протестиращите изразиха мнение, че идните дни ще бъдат ключови за бъдещето на България. От инициативата "Правосъдие за всеки" смятат, че, ако се стигне до нови избори, ще се сложи край на съдебната реформа, ще остане и сегашният състав на ВСС, защото няма да има парламент, който да избере новата парламентарна квота в него, а ще остане и главният прокурор Иван Гешев.

Демонстрантите искат да напомнят на държавния глава Румен Радев да подкрепи борбата с мафията.

Протестиращите заявиха, че се надяват да има нормално правителство, което да извърши нужните реформи. Те добавиха, че хора от предишното управление се опитват да подкопаят усилията на управляващите.

Когато протеста се премести пред сградата на Народното събрание към демонстрантите се присъединиха и няколко политически фигури. Сред тях бяха премиерът Кирил Петков, министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер, министъра на спорта в оставка Радостин Василев, както и отстранения председател на НС Никола Минчев. Министър-председателят заяви, че ще продължи борбата с мафията и че ще се бори за институционална стабилност.