Екоминистърът Петър Димитров участва в двудневни съвместни проверки за нерегламентирано къмпингуване и паркиране на автомобили върху дюни по Северното Черноморие, съобщават от МОСВ.

Той инспектира плажовете Крапец-Север, Шкорпиловци и Ново Оряхово, попадащи в защитени зони от екологичната мрежа "Натура 2000".

В екипа на двудневните проверки се включиха представители на РИОСВ - Варна, БД "Черноморски район", Областна администрация - Добрич, Община Шабла и РУ Шабла към МВР - Добрич, Община Долни чифлик и РУ Варна към МВР - Варна, както и служители от сектор "Престъпления против околната среда", отдел "Икономическа полиция" при Главна дирекция "Национална полиция".

В хода на проверките са установени общо 78 неправомерно паркирани автомобила с български и румънски номера. На нарушителите са съставени актове за административни нарушения (АУАН). За неустановените в момента на проверката нарушители ще бъдат изискани справки за собствениците на автомобилите и ще бъдат предприети последващи действия съгласно екологичното законодателство.

От служителите на районните управления на МВР във Варна и Добрич са съставени предупредителни протоколи за нерегламентирано паркираните каравани. Нарушителите разполагат с 24 часа да премахнат превозното средство. Служителите на РУ Шабла получиха съдействие и от командирован в България представител на румънската полиция.

Снимка 674355

Източник: МОСВ

Проверките ще продължат през целия туристически сезон.

Според министър Димитров опазването на дюните е водещ приоритет за МОСВ. По думите му битката срещу нарушителите на статута на тези територии ще продължи безкомпромисно.

Изработената през март т.г. методика за картографиране и определяне на границите и типа пясъчни дюни получи професионално признание от водещи международни експерти в областта на опазването и възстановяването на пясъчни дюни. Бяха одобрени и насоки за правомощията на контролните органи за опазване на дюните, които регламентират координацията между отделните институции за контрола по опазване на дюните по Черноморието.

80 нарушения засече проверката на караваните в Бургаско

80 нарушения засече проверката на караваните в Бургаско

Открити са незаконни сондажи, палатка в дере, каравани на плаж, върху дюни, в гори и ниви