Министерството на здравеопазването е поискало от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" да извърши проверка на уволненията на санитари от спешното отделение на МБАЛ "Св. Петка" във Видин. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на среща с представители на Националния синдикат "Защита".

От синдиката настояват четирите санитарки във видинската болница да бъдат възстановени на работа, а изпълнителният директор на лечебното заведение да подаде оставката си.

Председателят на синдиката Красимир Митов подчерта че конфликтът продължава вече година и натискът върху персонала на болницата трябва да бъде прекратен.

От своя страна здравният министър посочи, че на звено "Вътрешен одит" на Министерството на здравеопазването е възложено също да провери сигналите за финансови нарушения във видинската болница. Ще бъдат поискани и писмени обяснения от шефа на лечебното заведение д-р Ивета Найденова.

Уволниха дисциплинарно част от протестиралите служители на болницата във Видин

Уволниха дисциплинарно част от протестиралите служители на болницата във Видин

Медиците отново обявяват гладна стачка

Това, което зависи от министерството като принципал на болницата, ще бъде направено, защото държа на пълна прозрачност и на това решенията, които вземам, да са базирани на факти и доказателства, подчерта Сербезова. След като резултатите от назначените и поисканите проверки бъдат предоставени на здравния министър незабавно ще бъдат предприети съответните действия.

Беше обсъден и ваксинационният процес в страната. Представителите на синдиката изразиха своята готовност да съдействат на здравното министерство по отношение популяризирането от необходимостта и смисъла от ваксинация, в това число и на своите членове.

Припомняме, на 10 ноември работещи в Спешното отделение обявиха гладна стачка. Те твърдяха, че са изнудвани от ръководството да дават част от изработените си пари, които получават за работата си на първа линия. Протестиращите сигнализираха и за злоупотреби в лечебното заведение, като казаха, че са уведомили и МЗ.

Впоследствие четири от протестиралите санитарки бяха уволнени дисциплинарно.

Гладна стачка на спешните медици във Видин заради парите за COVID-19

Гладна стачка на спешните медици във Видин заради парите за COVID-19

Според тях средствата се разпределят неправомерно