Изключително интензивен трафик на леки автомобили и автобуси за излизане от страната през Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Кулата-Промахон.

МВР съобщава, че граничните полицаи работят при максимален капацитет на натоварване, поради многобройния поток от леки автомобили, чиято колона излиза извън зоната за контрол на ГКПП Кулата. Предприета е допълнителна организация на работа - леките автомобили се обработват на три трасета, автобусите и товарните автомобили на по едно трасе, което е и максималният капацитет на ГКПП-Промахон.

На изход граничните проверки се извършват от максимален брой служители - 8 служителя с началник-смяната, при налични четири работни станции.

July Morning засилва трафика към Черноморието и Гърция

July Morning засилва трафика към Черноморието и Гърция

Ограничават движението на ТИР-ове в следобедните часове

В голяма част от леките автомобили и автобусите пътуват малолетни и непълнолетни български граждани, които не са придружавани от родителите. Това забава допълнително нещата, защото се изисква по-голяма обработка поради проверката на декларациите-съгласия от отсъстващите родители и задължителната им проверка в системата за граничен контрол.

Голяма част от потока е от граждани на трети страни - основно Сърбия, Молдова и Украйна. Тези пътници се обработват задължително и от гръцките полицаи. Това също довежда до периодично задръстване на трасетата от леки автомобили, чакащи да получат документите си от гръцка страна.

17 области в червено - температури до 44°C

17 области в червено - температури до 44°C

За останалите области кодът е оранжев

От ГКПП "Кулата" съобщиха, че при периодичното изчистване на движението на автобусите, четвъртата лента незабавно ще започва и пропускането на леки автомобили. Граничните проверки се извършват максимално бързо и на изход се пропускат средно около 10 автомобила за минута.

ГД "Гранична полиция" препоръчва на шофьорите да ползват и алтернативния граничен пункт с Гърция през ГКПП-Илинден.