Три жилищни сгради в Карнобат ще бъдат обновени и ремонтирани в рамките на проекта "Повишаване на енергийната ефективност в жилищния сектор в Карнобат-2" , съобщи БНР.

От въвеждането на енергоспестяващите мерки, от подобряването на условията и качеството на живот и от удължаването на жизнения цикъл на многофамилните сгради ще се възползват общо 97 домакинства или общо 219 жители.

За финансиране на проекта са отпуснати 1 172 785 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет по Оперативна програма "Региони в растеж"

Община Карнобат се конкурирала с общо 27 други общини за този финансов ресурс, като е успяла да защити своя проект и да спечели необходимите средства.

Трите сгради, които ще бъдат санирани, са разположени на ул ""Иларион Макариополски" N:2, на ул. "Кирил и Методий" N:18 и на ул. "Девети септември" N:50.

Във всички тях ще бъде извършен демонтаж и подмяна на обшивки, водосточни тръби , шапки по комини и хидроизолация на покривите. Предвижда се подмяна на топлоизолация, почистване и измазване на фасадните стени, подмяна на дограмата на прозорците и монтиране на енергоспестяващо осветление.

Трите блока имат и напълно изготвени технически паспорти, а притежаването на такива документи ще стане задължително от 2022 год. всички жилищни постройки в страната.

Очаква се ремонтните дейности по този проект да приключат до края на месец май.

До момента в Карнобат са обновени 25 жилищни и 11 общински сгради.