Четирилентов път ще свързва Ахелой и Поморие от лятото на 2018 година.
Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при старта на изграждането на второ платно на 5-километровия участък от път I-9 Слънчев бряг - Бургас. Инвестицията е за близо 21,5 млн. лева от националния бюджет.

Днешният петък 13-ти ще бъде фатален за задръстванията и пътно-транспортните произшествия при преминаването между Бургас и Слънчев бряг, заяви Нанков и заяви, че очаква подкрепата както на премиера Бойко Борисов и екоминистър Ивелина Василева, така и на местната власт ремонтът да бъде завършен дори и предсрочно. Проектът се изпълнява със средства от републиканския бюджет по програма "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура".

Министърът подкрепя усилията за облекчаване на процедурите по обжалвания от гледна точка на държава, общини и инвеститори. Той даде за пример предвидения за изграждане обходен път на Ахелой. Нанков обясни, че се очаква решение на Върховния административен съд, за да приключи изборът на изпълнител за обекта.

Регионалният министър благодари на кмета на Поморие Иван Алексиев за помощта при отчуждаването за земите по трасето на бъдещия обходен път на града, който ще се забави заради откритите археологически находки.
Ако сметнем и двата обходни пътя, ни остават общо 18 км, за да направим четирилентовия път, заяви Николай Нанков и обясни, че не може да се предвиди кога ще бъде завършен пътя между Бургас и Слънчев бряг, заради отчужденията, които зависят от съдебните процедури.

Предвиждаме кардинални промени в Закона за устройство на територията с оглед облекчаване на административните режими, но и с цел опростяване на процеса, тъй като всички необходими процедури отнемат в пъти повече време отколкото реализирането на обектите, заяви регионалният министър.

На първокласния път Бургас - Слънчев целогодишно има интензивен трафик. Началото на реконструирания участък е при 212-ти километър, където ще завършва бъдещият обходен път на Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на Поморие. Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг "Ахелой". Трасето е в близост до две защитени зони и пресича територията на две защитени зони по "НАТУРА 2000".

След изграждането на второто платно на участъка между Ахелой и Поморие първокласният път I-9 Слънчев бряг - Бургас ще бъде с две отделни платна, които ще имат по две ленти за движение. В участъка от км 212+233.06 до км 217+000 има 11 малки съоръжения.
Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето. Предвижда се изграждането но водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги. Шумозащитни съоръжения от двете страни на пътното платно ще бъдат изградени при къмпинг "Ахелой" и в близост до хотелските комплекси.

По договор обектът трябва да е готов за 187 дни. От тях 14 дни са за проектиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при добри метеорологични условия второто платно между Поморие и Ахелой да е завършено в средата на 2018 г.

Изпълнител на строително-монтажните работи на реконструкцията на път I-9 Слънчев бряг - Бургас е "Пътстрой Бургас" ЕООД. Стойността на договора им е 21 563 497,44 лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществява "Ен Ар Консулт" ЕООД. Техният договор е на стойност 224 640 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на "Виа план" ЕООД. Стойността на договора за авторски надзор е 16 000 лв. с ДДС.