1,60 лв става цената на билетчето за градски транспорт от 1 юни. Това обяви Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

Престои предложението на Центъра за градска мобилност да бъде гласувано от Столичния общински съвет.

Запазват се цените на абонаментните карти, но цената на талона с 10 билета също се вдига - вече ще се плащат 12 лв. вместо досегашните 8 лв.

Акцентът на предлаганите промени е насърчаването на използването на по-дългосрочни превозни документи за обществен транспорт.

Предлагат също така въвеждането на три нови карти. Първата от тях е месечна карта за метро и една линия наземен транспорт на стойност 43 лева. Тя се казва „Метро +”. Картата предвижда възможност за пътуване в системата на метрото плюс една линия от наземния обществен транспорт.

Столична община сваля пътниците от градския транспорт и ги качва на колите

Столична община сваля пътниците от градския транспорт и ги качва на колите

Сдружение "Спаси София" припомня позицията си

Другата нова карта, която предлагат, е тридневна за всички линии на цена 10 лева. Тя щяла да даде възможност хората, на които им се налага да пътуват в определени дни с целия градски транспорт, да се възползват от нея.

Третата карта е съвсем нова – карта „София”. Тя е на цена от 20 лева и е насочена към туристите и гостите на града. Те ще имат възможност да реализират неограничен брой пътувания в рамките на три дни, както и да посетят културно-исторически и търговски обекти с отстъпка. В инициативата до момента са се включили различни културни институции като Национален археологически институт с музей при БАН, Софийска градска художествена галерия, Националният военноисторически музей и други.

Симеон Арнаудов заяви, че общата сума за финансиране на транспорта в столицата за 2016 г. е 283 милиона лева, а изминаването на 58  596 000 км е поставената задача, която трябва да бъде изпълнена за годината.

„Съществуващото разпределение на пътуванията в столицата показва относителен дял от 15% използване на единични билети, 23% за абонаментни карти по редовната тарифа и 62 % преференциална карта, които дават една значителна отстъпка за пътуващите“, обясни той.

Арнаудов обясни още, че стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 0,44 лв., а за метро - 0,45 лева.
„Насърчаваме използването на по-дългосрочни документи. Искаме да подчертаем, че предлагаме цените на всички абонаментни карти да запазят своята стойност“,  заяви той.

Според Арнаудов за качеството на услугата на градския транспорт в столицата се инвестира много - 300 милиона лева за нови  автомобили. Предстои да бъдат дадени още 160 милиона лева за разширението на метрото.

„За да се постигне качество, знаете, че трябва да се плати цена. Няма начин”, подчерта изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност.

Той  каза още, че се очаква местата за паркиране да бъдат увеличени със 700 - ще бъдат изградени паркинги на метростанциите Централна гара, „Васил Левски” и при бул. „Сливница” в столичния квартал „Люлин”. Ще бъде направен и нов паркинг, но засега все още не е определен терен.

Арнаудов увери, че са взети всички необходими мерки за обезпечаване сигурността в градския транспорт.