Във връзка с предложението за поскъпване на билетчето за едно пътуване от 1 а 1.60 лв. на Центъра за градска мобилност, направено преди часове, от сдружение „Спаси София” припомнят, че преди година и половина са отправили свое предложение за въвеждане на почасов билет за неограничено прекачване в рамките на 90 минути на цена 1.50, както и въвеждането електронната система.
Последната сага продължава вече десета година, подчертават от "Спаси София".

Тезата на сдружението е, че от Центъра за градска мобилност без реални мотиви са отхвърлили идеите за един модерен и най-вече удобен за гражданите транспорт. Аргументът срещу почасовия билет е, че той е дискриминационен и икономически необоснован.

Според „Спаси София” обаче този билет ще облекчи пътуването на огромен брой наши съграждани, на които им се налага да използват градския транспорт по-рядко.

От сдружението напомнят, че броят на тази група пътници расте с всяка година. Разширяването на метромрежата предполага, че все повече жители на София ще имат нужда от довозване до най-близката до дома им метростанция и липсата на поощряваща прекачванията тарифна политика означава, че Столична община не разполага с инструмент за привличане на нови пътници, а активно отблъсква потенциални такива.

Актуалната тарифна политика, която санкционира, а не поощрява прекачванията, по никакъв начин не ги окуражава да предпочетат градския транспорт пред такси или личен автомобил.

От сдружението "Спаси София" отново посочват, че не става ясно на база на какво ЦГМ са решили, че предложение, което от години успешно работи не само във всички по-големи европейски, балкански и някои български градове, е икономически необосновано.