Компютърни криптиращи вируси, които не могат да бъдат хванати от анивирусните програми, се разпространяват в община Бургас от месец май, пише Флагман. За да бъдат овладени, зам.-кметът иска 100 хил. лева.

Хакери са подложили на невиждан натиск с нов вирус компютрите на черноморската община. Това става ясно от докладната записка на зам.-кмета по финанси Красимир Стойчев, който настоява за промени в Бюджет 2016. Стойчев предлага от капиталовата програма да се прехвърлят 100 хил.лева, за да се повиши ИТ сигурността на администрацията.

От средата на май 2016 г. се разпространяват компютърни криптиращи вируси, които не могат да бъдат прихванати от антивирусния софтуер на общината. Необходимо е закупуването на нов софтуер, както и съхраняване на информацията на общината на няколко места, т.нар.бекъп“, мотивира се Красимир Стойчев.

Община Бургас предлага богат набор от електронни услуги. Тя е сред националните първенци на е-управлението и често е сочена за пример. Очевидно обаче в системите има слабости, които са открити от хакери. Заради това сега се иска надграждане на ИТ сигурността на администрацията.