От Варна отговориха по нетрадиционен начин на обявената от Българския хелзинкски комитет позиция за разрушаването на сгради в „Максуда".

Припомняме, БХК критикува остро акцията, която била с „аморална предизборна цел".

Заместник кметът на варненския район Младост, Цончо Ганев, предложи на председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев да подпише декларация, че е запознат със заключенията на експертите за състоянието на разрушените сгради в „Максуда", но продължава да твърди, че те трябва да бъдат разрушени, за което поема отговорност.

Преди да се започне процес по физическо премахване на незаконни постройки, администрацията на район „Младост" е организирала множество проверки на състоянието, в което се намират тези постройки. Проверките са осъществени от квалифицирани в строителството лица.

Заключенията от въпросните проверки са, че така построени, постройките не отговарят на изискванията за безопасно обитаване. Следва да имате предвид, че освен чисто конструктивните отклонения са налице и такива в „инсталациите", осигуряващи захранване с електрическа енергия.

Заключението е, че постройки представляват постоянна опасност за живота и здравето на лицата, които ги обитават или посещават, пише зам. кметът до БХК, изтъквайки.

В случай, че „Български Хелзинкски Комитет" не пожелае да носи отговорност, считаме за коректно да се разграничите от първоначално обявената си позиция, се казва още в писмото на Ганев.

Прилагаме предложената на БХК декларация за подпис:

Долуподписаният Красимир Иванов Кънев, в качеството си на председател сдружение „Български Хелзинкски Комитет", ЕИК по Булстат 831091447, със седалище и адрес на управление: град София, ул. „Върбица" 7

1. С настоящото потвърждавам, че:

1.1 Съм получил настоящата декларация с описаните в нея приложения.
1.2 Запознал съм се с всички приложени документи.
1.3 Въпреки съдържанието на приложенията, считам, че описаните в тях постройки не следва да бъдат премахвани, а обитателите им могат да останат и да ги обитават в състоянието, в което се намират.

2. Във връзка с направените потвърждения и публичните изявления на представляваното от мен сдружение, декларирам че:

Ако в резултат на конструктивни или други описани в приложените документи причини, постройките се самосрутят, сдружение „Български Хелзинкски Комитет" ще поеме отговорността (вкл. финансова) за всички евентуални щети и жертви.

Приложените документи съгласно точка 1. са:
1. Констативен протокол за извършена проверка на обект: Жилищна постройка находяща се в поземлен имот с идентификатор 10135.3517.463 по кадастралната карта на гр. Варна.
2. Констативен протокол за извършена проверка на обект: Жилищна постройка находяща се в поземлен имот с идентификатор 10135.3517.463 по кадастралната карта на гр. Варна.