Промяна в цените на някои от билетите и абонаментните карти в градския транспорт в столицата предлага временно изпълняващият длъжността кмет на Столичната община Минко Герджиков.

Проектът за изменение на наредбата за превоз на пътници в Столичната община е публикуван в страницата на Столичния общински съвет, съобщи money.bg.

Предложението на Герджиков е да се запази основната цена на билета за градския транспорт, продаван от павилиони и билетните автомати в тролейбусите и трамваите, а с 10 стотинки да поскъпне билетът, продаван от водачите на превозните средства - цената му да бъде 1.10 лв, като бeше миналата година.

С 20 ст. до 1.60 лв. да се увеличи цената на комбинирания билет за метро и наземен транспорт, предлага още Герджиков.

Предлага се с 25 ст. да се повиши цената на талоните за пет пътувания, като цената ще е 4,50 лв., с 50 ст. да се повиши цената на талона за десет пътувания, като той ще струва 8.00 лв.

Герджиков предлага още да се запазят цените на абонаментните карти за граждани, глобата за нередовен пътник, както и да се въведат нови видове абонаментни карти - за половин година и за една година, които ще струват съответно 255 и 500 лв.

За цените на абонаментните карти на пенсионерите над 68 години се предлага повишение от 2 до 10 лв. в зависимост от вида на картата.

С 2 до 4 лв. да се повишат и различните видове карти за студенти и ученици, предлага Столичната община. Запазва се цената само на половингодишните карти.

Повишение да има при картите за докторанти, като в зависимост от вида на картата то ще е от 2 до 14 лв.

Без промяна ще останат цените на картите за децата, лишени от родителски грижи, настанени в домовете на Столичната община, картите за спасителите от Планинската спасителна слуба, на ветераните от войните, военноивалидите и военнопострадалите.

Предлага се при картите за пътуване на хора с увреждания без придружител да се въведе диференциране по процента на намалена работоспособност - хората с намалена работоспособност от 50 до 70 процента да плащат по 15 лв. за карта за всички линии, от 71 до 90%- по 10 лв., а над 90.5% - по 8 лв..

Мотивите за предложението на Герджиков са, че влиянието на финансовата и икономическа криза се е отразило и на постъпленията и собствените приходи на Столичната община, с част от които се компенсират преференциалните пътувания в градския транспорт.

Има и предложение за промяна на начина за издаване на преференциалните ученически карти за градския транспорт. При купуването им да се признава освен бележникът и личната карта на ученика, като документ, доказващ правото му на ползване на тази преференция.

Припомняме, че в началото на месеца с решение на Административния съд бяха отменение цените на билетите въведени от средата на миналата година. Това значи, че ако решениете не бъде обжалвано трябва да бъде върната старата цена от 0.70 лв.