В Пловдив сериозно се подценява проблемът с шума от нощните заведения и сигурността на младите хора в тях.

Това показват резултатите от направеното проучване сред 1161 студенти и гимназисти, поръчано от общинския омбудсман Юлия Юрдекова, съобщи радио Пловдив.

14 процента от младежите, участвали в проучването, заявяват, че не посещават дискотеки и нощни клубове.  46 % са техни клиенти един - два пъти месечно, а останалите 40 процента повече.

Почти две трети от запитаните твърдят, че охраната и пропускателния режим на нощните заведения не гарантират сигурността им.

63 % от участвалите в анкетата изразяват съмнение и в качеството на предлаганите напитки, а малко повече от половината смятат, че трябва да има отделни зали за пушачите и непушачите.

Запитаните твърдят, че в повечето нощни клубове липсват указания, какво да се прави в случай на авария или инцидент. 56 % от младежите са на мнение, че шумът от дискотеките не пречи на живеещите около тях.

Пловдивският омбудсман препоръчва разработването на обща програмана общинските органи, МВР и РИОКОЗ за регламентиране режима на работа на нощните заведения и осъществяването на обществен контрол върху тях.