Заради честите спирания на тока в района на Искърското делфиле зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов се срещна с няколко местни кметове, съобщиха от Министерството на енергетиката.

През миналата седмица жителите на засегнатите села заплашиха с протести.

Проверка от електроразпределителното дружество, което снабдява с електричество района е показала, че последните изключвания са предизвикани от падане на заразени дървета извън сервитутните зони. За това с помощта на държавните горски стопанства ще да бъдат маркирани и отсечени болни дървета.

От електроразпределителното дружество за Северозападна България готвят цялостна модернизация на възлова станция "Елисейна". Ще подменят енергийното оборудване и въвеждане на система за дистанционно управление като една от основните мерки в инвестиционната програма на енергоразпределителното дружество за територията на Искърското дефиле. Очакванията са до средата на годината проектът да бъде завършен.

За подобряване на електроснабдяването в региона ще бъдат монтирани и пет нови дистанционно управляеми комутационни апарати. С тях се локализира конкретното място на повреда в електропровода. По този начин при авария се избягва изключване на големи участъци с много клиенти.

Заместник-министър Първанов настоя за по-добра комуникация между енергоразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България" АД и кметовете, за да може хората да са информирани за евентуално прекъсване на тока.