Днес е последният ден, в който стопаните от Кюстендилско трябва доброволно да умъртвят прасетата си от лични дворове заради чумата по свинете, съобщи БНР.

По решение на епизоотичната комисия в Дупница този срок е удължен с още 3 дни, до 5 декември.

В Кюстендилско, където последно в страната бяха установени два случая на убити диви прасета, от които взетите проби се оказаха положителни, закланите прасета тип "заден двор" в края на ноември бяха около две хиляди.

Нови случаи на чума по свинете в Шуменско

Нови случаи на чума по свинете в Шуменско

До момента са умъртвени над 140 300 прасета в страната

До днес трябва да бъдат умъртвени доброволно всички прасета, мотивира в заповедта си от 25 ноември областният управител на Кютендил Виктор Янев.

"Трябва до септември да има репопулация, защото в противен случай се обричаме поне 20 години да не се оттървем от африканската чума", пояснява той.

В селата от региона обаче има недоволство, че доброволно трябва да заколят и прасетата, които са закупили да гледат и за догодина.

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

260 животни от породата са умъртвени заради заразата

Ловци от Невестинско, където в селата Страдалово и Четирци бяха открити убити диви прасета, с положителна проба за АЧС, коментират, че вторите проби на дивите свине са отрицателни и разпоредените мерки за доброволно унищожаване на домашните прасета трябва да се отменят. Към днешна дата обаче няма официално становище, че пробите са отрицателни.