Нови случаи на африканска чума по свинете са регистрирани в Шуменско, съобщава БНР.

Заместник-областният управител Петко Шаренков обясни, че положителните проби са от диви прасета, отстреляни край селата Сини вир и Венец по време на първия за сезона ловен уикенд.

По думи на директора на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска в момента заразеното месо се съхранява в хладилници, като предстои да бъде иззето и унищожено.

Шуменските ловци са недоволни, че резултатите от взетите проби от отстреляни диви прасета се бавят до 10 дни. Те искат пробите да се обработват по-бързо в лабораториите, за да е ясно дали месото е годно за консумация.

Първи случай на чума по свинете в Асеновград

Първи случай на чума по свинете в Асеновград

Заразата е установена при отстреляно диво прасе

По данни на БАБХ заради африканската чума до момента в страната са умъртвени над 140 300 прасета. Близо 1000 от животните са били отглеждани в задните дворове, други 250 са от българската порода Източнобалканска свиня, а останалите са от индустриални свинеферми.

Общо 39 са огнищата на болестта у нас. Те обаче постепенно намаляват, като за последния месец е отчетено само едно огнище на вируса.

От Агенцията по храните сочат, че от началото на 2019 г. са регистрирани над 70 случая на чума и при диви прасета.

Припомняме, вчера беше потвърден първи случай на болестта в Асеновград. По-рано днес пък стана ясно, че източнобалканската свиня е застрашена от изчезване заради разпространението на болестта.

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

Източнобалканската свиня е пред изчезване заради африканската чума

260 животни от породата са умъртвени заради заразата