Усложнява се зимната обстановка в страната.

Във Варна валежите от сняг са достигнали 50 л на квадратен метър. В 4 общини на варненска област е обявено бедствено положение. Градският транспорт се движи по основните трасета по разреден график.

Колона от автомобили се е образувала в двете посоки в района на летището в морската столица. Причината е обърнат на пътя ТИР с ремарке. Летището и пристанището във Варна остават затворени.

Забраната на пристанището важи и за всички портове и канали в района на пристанището. Към момента то е отворено за пълни кораби. При влошаване на времето и усилване на вятъра, портът ще бъде затворен за плавателни съдове.

От общината призовават варненци да не ползват личните си автомобили. Прогнозата и за днес е през целия ден да вали сняг.

На автогара Варна не пристигат и от нея не заминават автобуси днес. С повече от час закъснение сутринта са дошли две коли от Добрич и Цонево.

Ръководството на автогарата очаква да разбере кои пътища са разчистени и къде е обявено бедствено положение, за да прецени по кои линии да пусне автобуси.

Десетки закъсали автомобили са изоставени по булевардите „Цар освободител", „Република", „Сливница" и „Трети март".

Хлябът във Варна е пред свършване.
                                    Още...

Тежко е положението както в централната част на Варна, така и в кварталите „Възраждане", „Владиславово", „Кайсиева градина" и „Левски". Централните булеварди се почистват, но остават заснежени и заледени.Обявен е неучебен ден за всички училища на територията на община Варна заради зимната обстановка, съобщи заместник-кметът по образование Коста Базитов.

Бедствено положение е обявено в Аксаково, където са се обърнали два ТИР-а и  2 микробуса. Няма пострадали хора.

В област Варна затворен за всички атомобили е пътят Баирбаши-Кичево, поради снегонавявания.

Пристанище Бургас работи нормално.

„Гражданска защита" са участвали в изтеглянето на закъсали автомобили през нощта. Авариралите коли са били в различни участъци на областите Бургас, Варна и Добрич и са били изтеглени в часовете между 2 и 6 часа сутринта.

Бедствено положение вече е обявено в община Руен, област Бургас. Близо 20 селища са без ток заради скъсан магистрален електропровод. Заради снега няма достъп до 30 села в общината.

Липсата на електричество пречи на зареждането с гориво на аварийните машини.

Достъпът до селата Рожден, Сини рид, Топчийско, Мрежичко, Зайчар и още три селища в общината е невъзможен. Със заповед на кмета Исмаил Осман са отменени учебните занятия в цялата община.

Eкипите, ангажирани със снегопочистването в София, са обработили улиците, по които се движи градския транспорт, със смеси срещу заледяване, съобщават от Столична община.

Пътните платна са мокри. Към момента колите на градския транспорт се движат по график.

Усложнява се пътната обстановка в Шумен и района. Вали сняг, духа североизточен вятър.
Заснежени и хлъзгави са улиците във Велико Търново, където снежната покрива е 10 см.

Затворен за товарни автомобили е пътят Котел - Петолъчката. Времето в района на Сливен се влошава, снежната покривка може да достигне до 20 см, а вятърът - до 15-20 м/сек от север.

В област Кърджали е забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътя Кърджали - Ардино.

ТИР е закъсал в района на силистренското село Богорово, съобщиха от областното пътно управление. Към момента няма затворени пътища. Снежната покривка е около 25 см., на места където има навявания достига до метър.

Всички пътища в Добричко са затворени. В района на места снегът минава 1 метър. Има няколко селища без ток. Вода няма в цялата област, както и Каварна. Пътят Балчик-Кранево е затворен.

В 6 общини затвориха детските градини и училищата. В момента заседава кризисният щаб и се очаква да бъде обявено бедствено положение.  

В три села на община Ямбол училищата са затворени, тъй като пътищата до тях са труднопроходими, съобщи заместник-областният управител на Ямбол Димитър Иванов, цитиран от БНР.

Към настоящия момент движението на някои влакове в страната продължава да се осъществява с известни закъснения. Закъсненията се дължат на обилните снеговалежи и затруднената зимна обстановка в Източна България.

С по-сериозни закъснения се движат два бързи влака със задължителна резервация и един бърз влак. Това са:

  • бързият влак със задължителна резервация „Чайка" от Бургас за София, който в момента се движи със закъснение от 200 минути;
  • бързият влак със задължителна резервация „Златни пясъци" от Варна за София, който се движи със закъснение от 35 минути; и
  • бързият влак от Бургас за София, който се движи със закъснение от 118 минути.

В останалите райони на страната не са регистрирани сериозни закъснения на влаковете, причинени от настоящите зимни условия, както и няма проблемни участъци с прекъсване на влаковото движение.