От УМБАЛ "Александорвска" извършиха сложна очна операция на 12-годишно момиче от Габрово. Това е станало на 15 юли, след като момичето е пострадало от игра с лък и стрела.

12-годишната Теодора е прегледана от специалистите по местоживеене, след което е приета по спешност в Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Александорвска" с разкъсно-контузна рана на очната ябълка. Травмата е била с размери приблизително 11 мм. Операцията извършва екипът на проф. Александър Оскар.

"Травмата е много сериозна, от единия до другия край на роговицата, ирисът дефакто е вътре в раната. Ако се бяхме забавили с операцията, тогава роговицата се девитализира и шевовете не издържат и изпускат. Това компрометира цялата хирургична интервенция", обясни той.

При постъпване в клиниката момичето е разпознавало единствено светлина с увреденото око. Операцията има за цел да въстанови някаква зрителна функция, но тя няма да е 100%. Прогнозата на екипа е оптимистична, защото задният очен сегмент не е засегнат.

Първичната хирургична обработка цели да се възстанови херметичността на окото и да се предотврати вътреочна инфекция.

Следват по-нататъшни интервенции според възникналите усложнения, за да се осигури максимална зрителна острота, според потенциала на окото.