Няма наложена забрана за износ на птиче месо и  птичи продукти от България, заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил.

Надяваме се, ако изобщо се стигне до подобна забрана тя да е регионална само за птиците и продуктите, произведени в района, а не за цялата страна, уточни още той.

Министър Кабил разпореди да се забрани търговията с живи птици в цялата страна. Заповедта ще остане в сила до потушаване на огнището на заразата в с. Слънчоглед, об. Джебел.

По-рано днес министър Кабил се срещна с кметове на населени места от община  Джебел и околните общини. На срещата бяха представени предприетите предпазни мерки в с. Слънчоглед.

Разполагаме с необходимите специалисти и оборудване за стриктен контрол на зоната, увери по време на срещата министър Кабил. Ще бъдат осигурени два камиона със слама, която да бъде поставена  на входовете на пунктовете за дезинфекция.

Министър Кабил препоръча на кметовете на селищата, попадащи в трикилометровата зона да поставят на входовете и изходите на селата табелки, които да предупреждават, че се навлиза в зоната. Министър Кабил призова кметовете да следят с повишено внимание обстановката в селищата си. В трикилометровата зона около с. Слънчоглед попадат 7 селища- Чакалци, Подвръх, Загорско, Душинково, Полянец и Рогозари.

При евентуално откриване на патогенен вирус Н5 или Н7 всички птици в трикилометровата зона ще бъдат унищожени. В тази зона, според данни на ветеринарните власти се отглеждат над 2000 броя птици.