Общинският съветник от ВМРО в София Ангел Джамбазки внесе в деловодството на Столичната община проект с предложения за промени в общински наредби.

Чрез тях се предлага драстично завишаване на санкциите към безотговорните собственици на домашни кучета, както и към административните служители, които отговарят за събирането на таксите за домашни животни и за контрола върху тях.

ВМРО настоява министър Мирослав Найденов, който е доскорошен директор на общинското предприятие „Екоравновесие", да даде обяснение защо за близо две години като министър не е спазил обещанието си за изработване и прилагане на национален план за справяне с проблема с бездомните кучета в българските градове.

Джамбазки предлага още Народното събрание да направи промени в законите за ветеринарномедицинска дейност и защита на животните, които да позволят по-бързо евтаназиране на агресивни животни, каквато е практиката в западноевропейските страни.

ВМРО настоява и за засилване на имуществената отговорност и въвеждане на наказателна отговорност за собственици на животни, които са ги изоставили или са допуснали животните им да причинят вреди или нараняване на трети лица.

Войводите посочват, че прилаганите досега от държавата и общината мерки не дават резултат, след като бездомните кучета в София се увеличават най-малко с по 1 000 на година и то по данни на самото общинско предприятие „Екоравновесие".

Обещаното прочистване на софийските улици през 2012 година не просто няма да се случи, а напротив - в края на обещания тригодишен период уличните кучета ще се увеличат, изтъкват от ВМРО.

Според тях от друга страна администрацията на Столична община подхожда безотговорно към задължението си да събира дължимата такса от 24 лева на година за домашно куче.

В новия проект за бюджета е предвидено да се съберат 180 000 лева от тази такса, което прави около 7 500 регистрирани животни. Според проучванията в столицата има между 200 000 - 250 000 домашни кучета. Това означава, че администрацията безотговорно се лишава година след година от около 4 млн. лева. Тези пари  можеше и трябваше да бъдат вложени в прочистването на столицата от бездомни животни, твърдят в заключение от партиятa.