Камарата на архитектите в България - КАБ приема поканата да организира открит международен конкурс за концепция на бъдещата сграда "Парадайс Тауър" в София, съобщават от ръководтсвото на КАБ до медиите.

КАБ съобщава, че със своя опит и експертен капацитет ще е гарант за безпристрастно провеждане на конкурса така, че той да се превърне в добър прецедент и пример за цялата страна.

Предстои изработването на конкретното конкурсно задание за "Парадайс тауър", определяне на международното архитектурно жури, както и на ясни критерии за оценка на проекта. В изготвянето на конкурсните материали ще се използват методиката на Австрийската камара и принципите на Архитектурния съвет на Европа. В журито ще бъдат поканени и други браншови организации.

Камарата на архитектите в България допълва, че е радетел за открити архитектурни конкурси за всички общественозначими обекти и настояват, от прецедент, това да се превърне в добра практика в цялата страна - както за частни сгради, така и за обществените поръчки.

Убедени са, че конкурсът за "Парадайс тауър" ще предизвика голям професионален и обществен интерес в България и в чужбина, а резултатите от него ще бъдат на най-високо професионално ниво, прозрачно избрани и публично обявени.

Припомняме, че в Столичния общински съвет група общинари се противопоставят на проекта за строеж на небостъргач в един от най-населените райони на София. Те внесоха искане до областния управител на София за спиране на проекта, след като не постигнаха успех в самия СОС.

Има оргнизирана и подписка.