В писмо до Министерството на културата Камарата на архитектите в България (КАБ) предложи Международният панаир в Пловдив да получи статут на недвижима културна ценност с категория национално значение, информират от КАБ.

От организацията посочват, че с оглед настъпилата промяна в собствеността на панаира е важно да бъдат предприети мерки за опазване на автентичността и функциите на един от символите на град Пловдив. По този начин ще се гарантира, че новият мажоритарен собственик ще работи за поддържане и развитие на идеята на световното изложение и няма да прекрати дейността му с цел реализация на други инвестиционни проекти.

КАБ смята, че Пловдивския има значима историческа роля за развитието на търговско-икономическата политика на България и именно за това трябва да бъде обявен за паметник на културата. Изложението следва да бъде вписано и в Националния регистър на нематериално културно наследство с цел опазване на специфичната идея и идентичност на панаира, добавят от организацията.

Пловдивският панаир е едно от най-старите и най-знаковите изложения в цяла Европа, като началото му е поставено през 1891 г. Открито е на 15 август 1892 г. с голям военен парад в присъствието на княз Фердинанд I. През 30-те години на ХХ век панаирът в Пловдив получава статут на национален изложбен център на България и е приет за член на Международната асоциация на изложбената индустрия (UFI).

Пловдивските общинари си искат все пак Панаира

Пловдивските общинари си искат все пак Панаира

Декларацията ще бъде изпратена в Народното събрание