С 40 гласа "за" Общинският съвет на Пловдив гласува декларация, с която се иска акциите в Международния панаир, подарени през 2016 г. на Варна, да бъдат предоставени на Пловдив. Вариантите са два - или това да стане безвъзмездно, или срещу целева субсидия от държавата в размер на малко над 16 млн. лева.

До извънредната сесия се стигна след като от партия ГЕРБ събраха подписи за провеждането ѝ само за няколко часа. На първите две събрания, свикани в първите работни дни от съветниците от ДБ, ГЕРБ саботираха инициативата и съветът не събра кворум. Поредната извънредна сесия дойде, след като вчера Търговският регистър отказа да впише в активите на "Пълдин туринвест" АД акциите на Община Варна в Международния панаир. Снощи кметът Здравко Димитров внесе искови молби в Окръжен съд - Пловдив за отмяна на взетите решения на Общото събрание на "Пълдин туринвест" от 9 януари т.г. Това се е случило след като е поискано в телефонен разговор от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Припомняме, че и през 2017 от ГЕРБ имаха такова решение на Изпълнителната комисия, като се стигна отново до личната намеса на лидера.

ДБ: Ако Бойко иска да оправи кашата с Панаира, да нареди Варна да върне акциите на държавата

ДБ: Ако Бойко иска да оправи кашата с Панаира, да нареди Варна да върне акциите на държавата

Според "Демократична България" ГЕРБ и БСП се стараели да обслужат Гергов

Две почивки бяха нужни на общинските съветници, за да прецизират какво точно да гласи декларацията. В нея бяха обединени предложенията на ГЕРБ и "Демократична България", съобщава БНР.

Според председателя на ГЕРБ Йордан Илиев ако държавата може да ги даде без пари, нека да дойдат в Община Пловдив. Също така държавата може да даде пари и за тези акции.

Веселина Александрова от "Демократична България" обясни, че общинският съвет не може да вземе решение, което да бъде задължително, но декларацията има важна стойност и тя е отношението на Общински съвет - Пловдив. "Обръщението ни към Бойко Борисов е като председател на партия ГЕРБ. Нека бъде така добър да разпореди на своя кмет и съветници във Варна да върнат акциите на държавата обратно така както са ги получили - безвъзмездно. Това получаване безвъзмездно е дошло именно от Бойко Борисов и той е този, който може да се разпореди, защото все още е лидер на партия ГЕРБ".

Георги Колев от Земеделски Съюз "Александър Стамболийски" напомни, че Община Варна е получила 45 млн. лева за "дупката" плюс акциите в Панаира. По този начин Община Варна е облагодетелствана достатъчно от държавата и затова не трябва да ѝ се дават нови финансови средства.

По време на дебатите Слави Георгиев заяви, че ако утре Община Варна реши да продаде акциите на Георги Гергов, Община Пловдив няма как да спре процеса. Затова той призова да не се заиграва с общественото мнение, че битката за Панаира е спечелена.

Декларацията с предложенията на ГЕРБ и "Демократична България" ще се изпрати до Народно събрание, Министерския съвет, кмета на Варна, Общинския съвет на Варна и лидерите на всички политически групи.

Комисия ще нищи Пловдивския панаир и как стига до ръцете на Гергов

Комисия ще нищи Пловдивския панаир и как стига до ръцете на Гергов

Трябва да бъдат извикани освен Георги Гергов, и лидeрът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, но и главният прокурор Иван Гешев

Междувременно стана ясно, че Окръжният съд в Пловдив спря вписването на увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" с варненските акции на Панаира. Определението на съда е по искова молба, подадена от кмета Здравко Димитров. В мотивите магистратите са посочили, че вписването се спира, защото има и втора искова молба, пак от кмета на Пловдив, за отмяна на всички решение на акционерите на "Пълдин туринвест" от 9 януари, по която има образувано дело. Произнасянето по него ще реши и казуса с вписването.

През ноември месец бизнесменът Георги Гергов, който е и бивш кадър на БСП, придоби акциите на община Варна в капитала на "Пълдин туринвест" и стана мажоритарен собственик със 79% от дяловете в Панаира. Новината се надигна сериозно гражданско недоволство в самия град, което не беше потушено от предложението на Гергов да дари на общината площт в панаира и там да бъде изградена нова опера. Тази схема и това предложение не е ново, след като Георги Гергов опита да приложи схемата и през 2017 г.

И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.