Отново липсва кворум на сесията на Общинския съвет, на която трябваше да се гледа точката за акциите на Пловдивския панаир, съобщава БНР.

В залата се явиха само 19 общински съветнициПри повторното преброяване на съветниците в зала се оказаха 22 - същите, които подписаха искането за сесията - ДБ, ВМРО, БЗНС, КБ и двама независими. Броят им е обаче недостатъчен за провеждането на заседанието. 

Нямаше ги съветниците от ГЕРБ и "Автентична лява БСП", както и колегите им от Съюз за Пловдив на Дани Каназирева, и няколко независими съветници. По-късно на телефона в редакцията на News.bg от Съюза посочиха, че съветниците всъщност са били там.

Така окончателно се провали опитът за отмяна на решението на Пловдивския общински съвет от 19-ти декември, с което се дава съгласие за апорт на варненските акции в Панаира в дружеството - собственик "Пълдин туринвест".

Целта бе да не се дава съгласие за увеличаване на капитала на "Пълдин туринвест" чрез апорта на над 16 млн. акции на Варна.

И днес имаше протестиращи граждани пред и във сградата, като вчера стотици се включиха в шествието.

Граждани на протест срещу "кражбата" на Пловдивския панаир

Граждани на протест срещу "кражбата" на Пловдивския панаир

Те са против една от емблематичните сгради на града да отиде в частни ръце

В 13 часа днес се свиква акционерно събрание на "Пълдин туринвест", на което трябва да се гласува увеличаването на капитала на дружеството с акциите на община Варна. Там се очаква да има протест на пловдивчани.

За извънредното заседание на Общинския съвет тази сутрин пристигнаха двама от зам.-председателите на НС - Кристиан Вигенин от БСП и Никола Минчев от ПП, лидерът на ДБ Христо Иванов, както и депутати. Те заявиха, че подкрепят пловдивчани, които не искат Панаира да бъде подарен на Георги Гергов.

Схема Гергов-ГЕРБ за Пловдивския панаир съзряха от ДБ

Схема Гергов-ГЕРБ за Пловдивския панаир съзряха от ДБ

БСП в защита на националното богатство Пловдивски панаир

По-късно кметът на Пловдив Здравко Димитров, цитиран от БНР, обяви по време на съвместно изявление с областния координатор на ГЕРБ Иван Тотев, че ще обжалва решението на акционерното събрание на "Пълдин туринвест" за увеличаване капитала на дружеството с акциите на община Варна в Панаира. Той припомни, че е задължен с решение на Общинския съвет да оспори решението на акционерите за увеличение на капитала. 

Според Иван Тотев на провеждащото се акционерно събрание представителят на община Пловдив Ясен Михайлов ще гласува така: "Ясен Михайлов ще изрази несъгласие с увеличаването на капитала. Ясен Михайлов ще съобщи на общото събрание, че община Пловдив ще обжалва взетото решение. Ние нямаме друго решение. Аз съм абсолютно убеден, че вписването ще бъде спряно."

В последствие националното радио информира, че акционерното събрание на дружеството "Пълдин туринвест", което държи малко над 50 процента от акциите на Международния панаир в Пловдив, е приело апорта на варненските акции в него. Представителят на община Пловдив Ясен Михайлов обясни, че е изпълнил решението на местния парламент, като е обявил в началото, че общината ще задейства блокиращата квота за влизането на нов акционер в "Пълдин туринвест", но в същото време на акционерното събрание е гласувал "за" увеличаването на капитала на дружеството.

Ако решението не бъде оспорено, бизнесменът Георги Гергов става собственик на 79% от Пловдивския панаир, а делът на община Пловдив в дружеството пада с 2%.

Все още не е ясно дали в протокола от събранието е отразено активирането на блокиращата квота. Според юристи и политици позицията на община Пловдив е противоречива и ще трябва съдът да реши дали волеизявлението за блокиращата квота или вотът "за" е с по-голяма тежест.

Припомняме, в края на миналата година с дяловете на Община Варна от 29% и с досегашния си дял от 50% бизнесменът Георги Гергов вече е мажоритарен собственик с общо 79% от акциите на Панаира чрез дружеството си "Пълдин инвест". И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

Георги Гергов предложи да даде на Общината 2% от акциите на Пловдивския панаир

Георги Гергов предложи да даде на Общината 2% от акциите на Пловдивския панаир

Той обаче постави условие да се гласува увеличението на капитала на "Пълдин инвест" с акциите на Варна