Бизнесменът Георги Гергов предложи да дари на Община Пловдив 2 процента от акциите и 6 декара от площта на изложението "Международен панаир - Пловдив" за изграждане на Опера в града, предаде БНР.

Той обаче постави условие да се гласува увеличението на капитала на "Пълдин туринвест" с акциите на Варна. Мотивът му е, че с дарението на 3 885 985 броя акции Община Пловдив няма да намали дела си в смесеното дружество. Общинските съветници от "Демократична България" обаче предупредиха, че ако Общината приеме предложенията, Пловдив ще загуби 350 дка, както и Панаира.

Съдът замрази вписването на промени в капитала на Пловдивския панаир

Съдът замрази вписването на промени в капитала на Пловдивския панаир

Решението е окончателно

На днешното си заседание Общинският съвет в Пловдив трябва да реши дали да гласува с "Нe" увеличението на капитала на дружество "Пълдин Туринвест" на акционерното събрание, свикано на 9 януари догодина.

На редовна сесия на 19 декември съветниците трябва отново да излъчат представител за общото събрание на акционерите на дружеството. Основна точка е увеличаване на капитала на "Пълдин туринвест" АД чрез апортирането в него на притежаваните от община Варна 29 на сто от Панаира.

След прехвърлянето се очаква делът на бизнесмена Георги Гергов в изложбения център да нарасне на 79,36 процента, а община Пловдив да стопи своите 25 процента участие на 20,64 на сто.

Припомняме, идеята за даряване, включително и за строеж на сграда на Пловдивската опера не е нова. Именно по този начин Георги Гергов се опита да прокара схемата и през 2017 г. 

Припомняме, и трите правителства на ГЕРБ са се занимавали с т.нар. Дупка във Варна - празен терен в идеалния център на града. В него са открити археологически разкопки, което стопира възможността да се строи. Във втория мандат на ГЕРБ бе задействана сложна схема, при която Варна да получи безвъзмездно част от държавния дял в Пловдивския панаир, за да го замени срещу Дупката. Тогава Борисов, като премиер, лично разпореди схемата да бъде спряна и Варна да върне подарения дял от Панаира. Оказа се, че подарените от държавата 29% в Панаира все още са притежание на община Варна и не се разбра по какви причини кметът Иван Портних (ГЕРБ) не е изпълнил волята на общинския съвет.

През 2021 г. от "Демократична България" за пореден път напомниха, че прокуратурата изобщо не е разследвала случая, въпреки внесени документи.

Георги Гергов стана мажоритарен собственик на Пловдивския панаир

Георги Гергов стана мажоритарен собственик на Пловдивския панаир

Община Варна му прехврърли акциите, община Пловдив обаче има блокираща квота