От "Демократична България" обявиха, че са спечелили пореден рунд в битката си за спасяване на Пловдивския панаир "от лапите на почетния руски консул Георги Гергов", след като вчера Агенцията по вписванията отказа да регистрира решението на Общото събрание на дружеството "Пълдин туринвест" за увеличение на капитала му с акциите на община Варна в Пловдивския панаир в размер на 29 процента. Така за момента беше блокиран опитът на Гергов да овладее Панаира.

От ДБ заявяват, че преди отказа кметът на Пловдив Здравко Димитров се криел от съветниците на формацията и тяхното настояване да поиска своевременно спиране на вписването в регистъра.

Димитров пък съобщава в публикация във "Фейсбук" от снощи, че през вчерашния ден е внесъл в съда иск за отмяна решенияята на Общото събрание на дружеството "Пълдин Туринвест" от 9 януари 2023 г., като едновременно с това била внесена и молба за спиране на вписването на увеличение на капитала на дружеството в Търговския регистър. "За предприемане на действията от моя страна се стигна, след като Общинският съвет в Пловдив на 19 декември 2022-а година не се съобрази с предложението ми за гласуване против увеличаване на капитала на дружеството", обяснява той.

Отказът на Агенцията по вписванията обаче не е обоснован със споменатата от Здравко Димитров молба, като не е ясно дали тя е внесена преди оповестяването му.

Така предвиденото увеличение на капитала, което води до намаляване на акционерното участието на Община Пловдив в "Пълдин Туринвест" АД противоречи на изискването на чл. 28, ал.7 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за което се изисква изричното съгласие на общинския съвет. Решението на Общински съвет Пловдив по т. I е именно недаване на съгласие за увеличение на капитала на Пълдин Туринвест", в резултат на което се намалява участието на община Пловдив в капитала на дружеството. Посоченото противоречие между двете решения на Общински съвет - Пловдив и несъответствието на решението по т. II с изискванията на ЗПСК, са предпоставки да се приеме, че на така проведеното на 9 януари 2023 г. Общо събрание акционерите на "Пълдин Туринвест" АД не са взети валидни решения, поради което същото не следва да бъде обявено по партидата на дружеството в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, пише в решението за отказа.

Комисия ще нищи Пловдивския панаир и как стига до ръцете на Гергов

Комисия ще нищи Пловдивския панаир и как стига до ръцете на Гергов

Трябва да бъдат извикани освен Георги Гергов, и лидeрът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, но и главният прокурор Иван Гешев

От ДБ твърдят, че малко след отказа е било разпространено съобщение, че Бойко Борисов лично разпоредил на кмета още същата вечер да внесе искова молба и да поиска спиране на вписването. Наредил и на съветниците от ГЕРБ да свикат извънредна сесия и да оправят кашата с Панаира. "Разпореждането на Бойко Борисов е закъсняло, а и като какъв той може да нарежда на кмета? Кметът няма защо да иска спиране на вписването, след като вписването е вече отказано от Търговския регистър. Отказано е, защото сме си свършили добре работата и старанието на ГЕРБ и БСП на Гергов да опорочат решението на Общинския съвет и да обслужат Гергов бе неуспешно", коментира пловдивският общинския съветник от ДБ Веселина Александрова.

Тя се чуди какво ще се решава на разпоредената от лидера на ГЕРБ извънредна сесия след Общото събрание на акционерите на "Пълдин Туринвест". "Ако Бойко Борисов наистина иска да се оправи кашата с Панаира, а това не е само предизборен ход, да нареди на съветниците и на кмета във Варна 29-те процента от акциите на Варна в Панаира да се върнат на държавата, където им е мястото. Така не само ще оправи своята каша, но и ще се предотвратят бъдещи нови проблеми", подчертава Александрова.

Припомняме, в края на миналата година с дяловете на Община Варна от 29% и с досегашния си дял от 50% бизнесменът Георги Гергов вече е мажоритарен собственик с общо 79% от акциите на Панаира чрез дружеството си "Пълдин инвест". И до този момент не беше ясно обяснено защо и как община Варна продължава да притежава въпросните акции, въпреки че през 2017 г., при първия опит да бъде прокарана тази схема, Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лично премиерът тогава Бойко Борисов наредиха на Варна да върне акциите в Министерство на икономиката.

В самия Пловдив се надигна сериозно обществено недоволство от новата придобивка на бизнесмена и изключен от БСП Георги Гергов, въпреки че той предложи да дари на Община Пловдив 2 процента от акциите и 6 декара от площта на изложението "Международен панаир - Пловдив" за изграждане на Опера в града - предложение, което е старо, но се актуализира отново сега. Именно по този начин Георги Гергов се опита да прокара схемата и през 2017 г.