Бронзовата къща на пл. "Княз Александър 1" ще бъде монтирана до три седмици. Началото на конструкцията бе поставено днес с инспекция от страна на кмета на София Йорданка Фандъкова, придружена от президента на Австрия Александър ван дер Белен и твореца Пламен Диянофф.

Фандъкова изрази увереност, че няма никаква опасност за Бронзовата къща да се открадне, тъй като в цялата Градска градина има видеонаблюдение.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Република Австрия, която поема разходите по транспортиране и инсталиране.

Фандъкова посочи, че България има утвърдено партньорство с Австрия, с което може да се покаже едно съвременно изкуство. "Проектът за изграждането на Бронзовата къща е предложение от Австрия във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС", припомни Фандъкова и допълни, че Бронзовата къща ще бъде в София до края на председателството на Австрия.

На разходката в центъра на София присъства и скулпторът Пламен Диянов, който изказа желание Бронзовата къща да стане едно средище, място на традициите на занаятчийството и съвременното изкуство. "Това е един проект от повече от 10 години, който е свързан с историята и традициите на българската култура, а едновременно с това е една съвременна скулптура", подчерта той.

На въпрос на news.bg кога Бронзовата къща се очаква да бъде готова, Диянофф заяви, че с пристигането на президента на Австрия Александър Ван дер Белен се прави първата копка на самия строеж. "Ако всичко върви както трябва, до края на месеца би трябвало да има задвижване на проекта", подчерта той и допълни, че тя е изградена с помощта на музеи и колекционери от цял свят.

Припомняме, идеята Бронзовата къща да заеме пространството между Градската градина и Етнографския музей в София, където преди години беше Мавзолеят на Георги Димитров предизвика дебати в обществото. Въпреки нееднозначната посока на мненията Столичният общински съвет утвърди идеята и даде разрешение за изграждането на временната инсталация. Столичната община ще осигури осветяването и охраната й. По неофициална информация инсталацията ще струва между 250 000 и 300 000 евро.

Бронзовата къща ще е висока 11 м. В проекта се изтъква, че инсталацията е най-голямата скулптура в света, която се състои само и изцяло от 1000 ръчно отлети и обработени масивни бронзови елементи. Композицията е вдъхновена от Хрельовата кула на Рилския манастир и дърворезбите на Българското възраждане.