Работници от завода за боклук на София край село Яна засякоха камион на сметоизвозваща фирма да внася отпадъци, използвайки регистрационните номера на друго превозно средство. Камионът е задържан от полицията, съобщи БНТ.

Той е собственост на "Васконти 2018". Дружеството има право да извозва боклук, но не и с този камион. За да бъде допуснато превозното средство в завода, са му били сложени със "свински опашки" номерата на камион, за който е издадено нужното разрешително.

Според ръководството на Столичното предприятие за третиране на отпадъци така фирмата получава двойно финансиране - от Столична община и от собствениците на превозваните отпадъци.

"Най-често измамите фирмите ги правят, за да депонират отпадък, който не би трябвало да идва на територията на предприятието. Причината е, че този отпадък е извън Столичната община или не трябва да се приема при нас, тъй като не е битов отпадък. Тези отпадъци не трябва да бъдат при нас. Ако този отпадък се взима от някой друг генератор, за него фирмата получава пари от самия генератор и едновременно с това получава пари от Столична община. Очаквам компетентните органи да се самосезират, а ние ще вървим по закона, така, както са правилата", коментора Валентин Баев, зам.-директор на предприятието за третиране на отпадъци в село Яна.

Според "Васконти 2018" шофьорът видял на сметището, че липсва предният номер на камиона и го сменил с табелата на друг, за да му разрешат да разтовари боклука.

Антон Хекимян ядосан - не бил допуснат в завода за боклук

Антон Хекимян ядосан - не бил допуснат в завода за боклук

Според Красимир Гълъбов вътрешните правила били грозни, отвратителни и недопустими