Кампания за събиране на подписи в защита на осъдените медицински сестри в Либия започна в унгарския град Татавали и в руските градове Чехов и Ставропол, предаде БНР.

Инициативата е провокирана от кмета на Пазарджик Иван Евстатиев. Бизнесът в града също се включва в кампанията "Не на смъртните присъди на медицинските сестри в Либия". В писма до побратимените на Пазарджик градове кметът Иван Евстатиев апелира за подкрепа и участие в ежедневния натиск срещу Джамахирията за освобождаването на българските медицински сестри.

Писма са изпратени и до градовете побратими в САЩ, Турция и Виетнам. В отговорите оттам се заявява готовност за реакция. По инициатива на областния управител на Пазарджик Ангел Чолаков бизнесът също се включва в кампанията за спасяването на петте българки и палестинския лекар.

Във всеки факс, писмо или в електронна международна кореспонденция фирмите от региона вмъкват на български и на английски език текста "Не на смъртните присъди за българските медицински сестри в Либия". Това е част от националната позиция срещу несправедливите присъди на либийския съд.