От Асоциацията на парковете в страната сигнализират Европейската комисия за случая с Шабленското езеро.

Пред БНР Тома Белев от организацията посочи, че проблемът с източването на водния басейн е комплексен.

"Там има дюни. Имаме унищожаване на сиви дюни с прокопаването на този канал и това е забранено от закона. За цялата тази дейност няма писмен документ, няма писмена следа за тази поредица от нарушения. В момента се разрушава езерото, това е срамно дело", обясни той.

По думите на активиста действията при Шабленскоро езеро нарушават поне 5 закона и 3 евродирективи. Все пак Белев успокоява, че процесите са обратими.

От 20 години източвали предпролетно Шабленското и Дуранкулашкото езеро

От 20 години източвали предпролетно Шабленското и Дуранкулашкото езеро

За източването нямало нарушение, за пожара - сигнал до прокуратурата

Вчера на мястото беше извършена проверка от министъра на околната среда и водите Нено Димов и екип от ресорното ведомство. Проверката беше по разпореждане на премиера Борисов, след като екоорганизации разгласиха нередностите. Според еколозите ниското ниво на водата във басейна може да повлияе върху популациите на птици и риби.

Във връзка с проверката Димов заяви, че единственото нарушение, което е извършено в района, е свързано с пожара, при който са изгорели големи площи сухи треви - 5 декара.
Източването на езерото се извършвало от 20 години по този начин, както заяви управителят на правителствената резиденция в Шабла Кралю Кралев. Водите на езерото наводнявали сградите.

Стана ясно, че каналът, който стига от езерото до морето, е направен от Община Шабла с разрешението на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна.

Еколози алармират за драстичен спад на езерата в Шабла и Езерец

Еколози алармират за драстичен спад на езерата в Шабла и Езерец

Смятат, че вината е на РИОСВ