Министърът на околната среда и водите Нено Димов заминава за Шабла да провери на място ситуацията в защитена местност "Шабленско езеро". Той е изпратен по разпореждане на премиера Бойко Борисов, уточниха от Министерския съвет.

Очаква се министърът да бъде пред кметството на село Езерец около 16:30 часа.

По време на днешното заседание премиерът поиска министър Димов да докладва за езерото в Шабла на днешното правителствено заседание.

Според Борисов е необходимо да се извърши проверка на място заедно с областния управител на Добрич. Ако бъдат установени нарушения, да се реагира веднага. "Ние, които сме направили толкова много за опазване на околната среда, не искам да ни вкарват в тази тема, ако няма реална причина", категоричен беше министър-председателят.

По думите му, цитирани в стенограмата на МС: "До мен достига, че източвали езерото, стотици вида птици измират".

Отговорът на екоминистъра е, че само нивото на езерото било намалено.
"Не умират стотици видове птици, не е източено, просто е намалено ниво, защото всяка пролет и не само Шабленското езеро, а по принцип се готвим за топене на снегове и валежите, които се очакват, така че нивата на язовирите и водните басейни да се поддържат в определени височини", каза Димов.

Той цитира прессъобщение от Районната инспекция във Варна, че: "има опасение от страна на някои екологични организации, че може да има проблеми. На този етап това са само опасения".

В резултат на тези думи Борисов му казва лично да отиде на Шабленското езеро. "Не искам да ни вкарват в скандали, които лично провери".

По съвет на Борисов екоминистърът трябва да се обади на областния управител на Добрич и заедно "да свършат работа".

Покани и медиите, за да имат още информация, съветва премиерът.

Припомняме, за спад с около метър на нивото на езерата в Шабла и Езерец алармираха от Българското дружество за защита на птиците.

Голяма част от плитчините на влажните зони са пресушени. Те са ключови за пребиваването на десетки видове водолюбиви птици, сред които белоока потапница, малък воден бик, червена чапла и други, предупреждават от БДЗП.

Според дружеството драстичният спад на нивото ще повлияе негативно и на ихтиофауната (наличните риби) в двете езера, които губят традиционните си по-плитки места за хвърляне на хайвер.

Петната от мазут на плажа край Шабла били от танкер, според Нено Димов

Петната от мазут на плажа край Шабла били от танкер, според Нено Димов

Наблизо нямало обект, който използва мазут

От РИОСВ са обяснили, че изпускането е станало чрез прокопаване на канал в пясъчните дюни и че за тази дейност има официално разрешение от РИОСВ-Варна. То било издадено във връзка с писмо на община Шабла по повод наводнени помещения в резиденция "Шабла".

Петна от мазут се появиха на къмпинг "Добруджа" край Шабла

Петна от мазут се появиха на къмпинг "Добруджа" край Шабла

Трудно е да се определи източникът