Танкер е замърсил с мазут плажа край Шабла, предаде БГНЕС, позовавайки се на писмен отговор на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

В своето становище министърът посочва, че на 10 февруари в РИОСВ-Варна е постъпил сигнал от кмета на община Шабла за замърсяване на пясъчната ивица в местност "Тузлата" с нефтопродукти.

Незабавно е била извършена проверка, при която е било установено наличие на петна от мазут по протежение на целия плаж. Министър Димов посочва, че кметът на общината е бил уведомен да почисти замърсената ивица, и допълва, че до края на следващия ден това е било извършено.

Петна от мазут се появиха на къмпинг "Добруджа" край Шабла

Петна от мазут се появиха на къмпинг "Добруджа" край Шабла

Трудно е да се определи източникът

За да бъде установен източникът на замърсяването, РИОСВ-Варна е направила справка в регистъра на обектите за контрол. Тя обаче не е констатирала обект, който използва мазут. По тази причина министър Димов заключава, че вероятният източник на замърсяването е трансграничен пренос или преминаващ танкер.

Той напомня, че през 2018 г. в РИОСВ-Варна са подадени общо три сигнала за замърсяване на Черно море с нефтопродукти. При последвалите проверки обаче е било констатирано, че сигналите са неоснователни.

Алармираха за мазут и на плаж "Корал"

Алармираха за мазут и на плаж "Корал"

Може да изплуват над 100 т гориво