Най-скъпите и умни наши предци за участвали в делото за независимостта на страната ни. Днес е празник на политическата воля, тържество на здравия политически разум, празник на онези, които могат да мислят занапред.  

Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветственото си слово на тържествената заря-проверка във Велико Търново по случай 112 години от обявяването на Независимостта на България.

"Обявяването на независимостта на България преди 112 години e eдно народно усилие, което трае десетилетия, отбеляза в словото си Цвета Караянчева. По думите й пътят към историческия 22 септември 1908 г. е предначертан от визионерите, участвали в борбите за църковна независимост, от архитектите на БРЦК, от онези смели българи - герои и мъченици, участвали в Априлското въстание, от опълченците в Руско-турската война, от създателите на Търновската конституция и от онези българи, които постигнаха такъв икономически подем, че Великите сили останаха изненадани от това, което сътвори млада България." - подчерта председателката на парламента.

Група протестиращи посрещнаха словото й с викове "Оставка". Караянчева се обърна и към тях: 

"Скъпи скандиращи, днес е празник на Независимостта, но днес е четен само Манифеста, а има много хора след това, които трябва да се борят на дипломатическия фронт, за да може средата на април 1909 г. Независимостта на България да бъде призната от всички. Затова днес е празник на политическата воля, на здравия политически разум, на онези, които наистина могат да мислят за напред."

Тя напомни как представителите на българския елит са обикаляли европейските столици в търсене на подкрепа, отстъпвали са по някои въпроси, но по други са оставали стоманено твърди, за да може в средата на април 1909 г. независима България да бъде призната от всички.

Според председателя на парламента, когато се събираме да честваме това, което са направили за държавата ни строителите на съвременна България, трябва да не забравяме и да не допускаме отново грешките на тези след тях.

Цвета Караянчева отбеляза, че тук във Велико Търново всеки камък има история и тук трябва да имаме най-голяма отговорност, за да можем да запазим онзи изначален смисъл на понятието независимост - сплав от идеализъм, прагматизъм, разум и храброст.

"На вас, които викате Оставка, също Честит празник," - отново се обърна тя към протестиращите.

Председателят на Народното събрание прие почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция беше прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта. Тържествената заря-проверка се проведе на площад "Цар Асен І" пред крепостта "Царевец".

Денят на независимостта е

Денят на независимостта е

Княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф

Кметът на Велико Търново Даниел Панов също напомни за паметните събития. Преди 112 години камбаните в града бият тържествено, а хората се прегръщат по улиците, посочи той. "Независимостта е дело на целия български народа, всеки участва, всеки има своята роля", добави кметът. По думите му Освобождението, Съединението и Независимостта ни показват колко силен в българският народ, когато е обединен.

Независимостта е обявена тук в славния Търновград, припомни Панов. Да си българин е гордост, да си българин е чест, изтъкна той. По думите му, Независимостта е най-ярко проявление на свободата.

В словото си той акцентира на единението и разбирателство. "Днес България има нужда от единство и разбирателство, категоричен бе кметът на Велико Търново.

"Историята трябва да се знае, историята трябва да се помни. Обединителната кауза, която ни обединява трябва да е бъдещето ни." - обобщи Даниел Панов.

Честванията в в старата ни столица са под патронажа на председателя на българския парламент.