Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева прие парада на представителната военна част в прохода Предел. Днес, във втория ден на събора на народното творчество "Пирин пее", бе чествана 115-годишнината на Илинденското въстание.

Венци пред мемориала на илинденци бяха поднесени от името на Председателя на НС, кметове, партии, обществени организации и граждани. След възпоменанието, Караянчева се разходи сред съборяните, снима се със самодейците, а участници й пяха пирински песни.

Българският фолклор е магия, но и памет, а без памет един народ е обречен на забвение, когато Пирин пее, природата замлъква, а боговете слизат на земята, за да се насладят на това чудо - спиращите дъха песни и танци, обясни Караянчева.

По думите й няма друг фолклор в света, в който така да се вплетени мъката и радостта. Пред нас стои задачата да съхраним нашите традиции и да ги предадем на идните поколения, България е малка, но благословена с прекрасни хора, природа, фолклор, отбеляза тя.

Над 2 000 самодейци от 84 групи от Пиринско участват в XV-я събор на народното творчество "Пирин пее".

Събитието, което се провежда на 4 сцени в прохода Предел между Пирин и Рила, се организира от Областна администрация-Благоевград и община Разлог и е под патронажа на председателя на НС.