Специализираната болница по кардиохирургия в Бургас може да спре работа заради непосилно висок наем, предаде БНР по информация на ръководството на лечебното заведение.

Клиниката е създадена през 2009 г. и от тогава са извършени над 2300 кардиохирургични операции - много от тях спешни. От болницата посочват, че на търга в началото на януари са наддавали две частни компании и са спазени всички нормативни изисквания за провеждането му.

Заради непосилния наем на сградата, в която се помещава клиниката обаче, тя може да бъде закрита. Това означава, че Бургас и югоизточният регион ще останат без спешна кардиохирургична медицинска помощ.

Управителят на центъра д-р Мариана Контева обясни, че от 10 години лечебното заведение работи под наем и обитава три етажа в сградата на УМБАЛ Бургас.Тъй като тази година договорът за наем изтича, са се провели два оспорвани търга, на които месечната рента е достигнала 204 хил. лева, и то само за два от етажите. Подобни разходи за наем са непосилни за което и да е лечебно заведение у нас, посочи д-р Контева и подчерта, че от ръководството на клиниката са инвестирали над 12 млн. лева за ремонт на сградата и осигуряване на апаратура.

"Това е единствената кардиохирургия в Бургас и в региона. Изградили сме високотехнологична болница с високо квалифициран екип. Ежедневно спасяваме животи. Сега сме поставени пред невъзможни условия да останем заради непосилно висока цена за наем, която, ако не платим, трябва да напуснем сградата", коментира тя.

Ако клиниката затвори, над 130 души персонал ще останат без работа.

По отношение на проведения търг говорителят на бургаската болница Юлия Андреева посочи, че поради изтичането на договора за наем, сключен с УМБАЛ Бургас, съветът на директорите в бургаската болница е решил да организира максимално прозрачен търг. Министерството на здравеопазването, което е принципал на бургаската болница, е знаело за процедурата още от началото, увери Андреева.

На 9 и 10 февруари от клиниката организират подписка пред общината, за да се постигне компромисно решение и пациентите да не бъдат ощетени.