Новата технология се внедрява за първи път в България.

Стиропорът не позволява образуване на мухъл, гарантира еднаква температура навсякъде в къщата и скъсява периода на строителство с 5-6 месеца.

Семейство Слинг се решава да вдигне такава къща, тъй като познава предимствата на строителството със стиропор от Норвегия, съобщава БНТ.

В Скандинавските страни и Северна Америка над 80% от жилищата са изградени по тази технология. Готовите елементи са в най-различни форми, което позволява изпълнение и на най-смелите архитектурни хрумвания.

"Никаква опасност няма да се срути, защото тези елементи първо се свързват както играта на децата "Лего" и след това се запълват с бетон", поясни инж. Васил Рудев.

Стиропорът, от който са направени кофражите, не позволява на бетона да замръзне. Така се пестяло до 70 на сто от разходите за отопление и охлаждане.

Майстори от Търговище, които за първи път са изправени пред новото предизвикателство, се шегуват: "Пееш и строиш".

"Еднофамилна, едноетажна къща от порядъка на около 120-150 квадратни метра в рамките на 45 дни в завършен вид може да бъде предадена", поясни строителният предприемач Михаил Марков.

Вече има работен проект за такова високотехнологично строителството на 6-етажна сграда в София. Очаква се скоро в България да бъде внедрена и поточна линия за производство на стиропорни плочи.