Клубове и школи, които ползват залите на Младежкия културен център стартираха петиция против плановете на Община Бургас за реорганизацията му, съобщи БНР.

Според тях културната институция ще бъде закрита като структура.

"При замислените промени, МКЦ ще остане една сграда без дух, сграда с име без съдържание, сграда без традиции, сграда без настояще и бъдеще, просто сграда с наематели. Младежкият културен център с цялата му дългогодишна дейност не заслужава това", се посочва в петицията.

"На 21 декември, на последната сесия на Общинския съвет в Бургас ще внесе проект с предложение за преструктуриране на общински организации и звена. Ще бъде предложена промяна в досегашния статут - закриване на структурата на Младежки Културен Център - Бургас и поемане на управлението му от ОП "Летен театър фестивали и концерти".

Предложената промяна предполага отсъствието на бюджет за дейност на Младежки Културен Център. Закриването му като структура ще ограничи бъдещото развитие на центъра и развиващата му функция по отношение на артистичните школи в него. Досегашната дейност и начин на функциониране на центъра създаваше благоприятна обстановка и условия за работа на различните школи. Предстоящата промяна ще се отрази пагубно върху работата на центъра и ще затрудни още повече нашата работа и достъпа на децата до изкуство. Младежкият културен център е необходим на Бургас и неговите младежи, именно в този вид", допълват клубовете в петицията си.