Кметът на Банско Георги Икономов изрази пред БНТ разочарованието на местните от вчерашното решение на 5-членен състав на ВАС да отмени правителствените промени в плана за парк "Пирин".

Граждани, събрали се около кмета коментираха, че изграждането на втори лифт дори ще е по-екосъобразно, защото ще се намали огромния трафик на коли в планината.

Според него, надеждата на хората е не просто да се построи втори лифт в курорта, а да се вземе генерално решение за развитие на зимния туризъм и промяна на действащите нормативни актове. 

"Разочаровани сме, не само аз, но и цялата общност. Това може би беше предизвестено още с решението на тричленния състав на ВАС. Освен разочаровани ние сме и в огромно недоумение как може да се се игнорира действията, желанията и волята на цяла общност, която ние изразяваме повече от 10 години", обяснява Икономов.

Той не разбира, "как може да се игнорира позицията на всички кметове от област Благоевград, защото си спомняте, че преди една година всички кметове застанаха и казаха, че трябва да има ски зона, защото целият регион работи тук".

"От тук насетне какво ще стане. Един застой, както за Банско, така и за зимния туризъм като цяло. Защото едва ли ще се намери нормален човек при тези трудности, при това отношение, при тези проблеми, които се създават, да инвестира в ски инфраструктура и да развиваме курортите", коментира разочарованието си кметът Икономов.

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин
Обновена

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин

Екооценката е задължителна, втората кабинка в Банско спряна засега

Тома Белев от Асоциацията на парковете в България коментира, че "обектите, които са изключителна държавна собственост, които са основата за развитие на качествен туризъм, трябва да бъдат опазвани".

Той обясни, че "независимо дали става въпрос за дюните по Черноморското крайбрежие или за националните паркове, те трябва да бъдат опазвани, за да могат да се ползват достатъчно дълго време. Защото легла и храна чуждестранните туристи си имат и у дома. Те идват за едно преживяване, трябва да усещат нещо уникално и точно тази уникалност трябва да бъде съхранявана".

"Тези уникални обекти трябва да бъдат съхранявани максимално в автентичен вид, за да могат първо природата да е съхранена, на второ място да има условия за развитие на качествен и високо категориен туризъм", добави Тома Белев.

Димов се съобразява с решението на ВАС за Пирин

Димов се съобразява с решението на ВАС за Пирин

До решението на ВАС в Пирин не са предприемани никакви действия