Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се съобрази с днешното решение на 5-членния състав на ВАС за Национален парк "Пирин", с което висшите магистрати окончателно отмениха решението на Министерски съвет за промените в Плана за управление на парка.

Припомняме, първоначално 3-членен, а след обжалване днес и 5-членният състав на ВАС определиха, че на територията на националните паркове се допускат единствено ремонтирането, но не и изграждането на нови спортни съоръжения. 

Според съда също така преди решението на МС министър Димов е бил длъжен да извърши екологична оценка, за да се прецени дали са изпълнени целите на закона.

Такава оценка не беше извършена. Следователно засега Банско няма да се сдобие с втора кабинка.

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин
Обновена

Съдът окончателно отмени промените в плана за Пирин

Екооценката е задължителна, втората кабинка в Банско спряна засега

Димов беше посочил, че ще изчака окончателното решение на съда, преди да предприеме каквито и да било действия по изпълнение на промените в Плана за управление на НП "Пирин".

Днес в прессъобщение на ръководеното от него ведомство пише, че той ще се съобрази с определението на висшите магистрати.

От МОСВ уверяват, че от решението на МС от 29 декември 2017 година досега не са процедирани никакви последващи устройствени планове или инвестиционни предложения.

ВАС реши, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

ВАС реши, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

Решението на Димов е противозаконно

Припомняме и че темата коментира бившия вицепремиер и защитник на идеята за втора кабинка над Банско Валери Симеонов.

"Тъжен ден за българската икономика и туризъм", определи Симеонов решението на ВАС.

Според него то е взето под натиск.