Кметът на Девня успокоява, че няма опасност за хората след като стана ясно, че част от италианския боклук се транспортира за България.

"Няма опасност за хората, на територията на град Девня”, това заяви в интервю за БНР кметът на града Свилен Шитов по повод оплакването на граждани от сажди на изгорял боклук в завод "Девня цимент".

След официално запитване от община Девня до Министерството на околната среда и водите, стана ясно, че има издадено разрешително за обработване на трансгранични отпадъци от Неапол и Сицилия в девненския завод, коментира Шитов.

В отговора на екоминистерството не са посочени конкретните параметри. Девненският кмет увери, че има 30-дневен срок да се запознае с комплексното разрешително, издадено от министерството.

Свилен Шитов допълни, че изгарянето на боклуците от Италия се осъществява от близо половин година, откакто в експлоатация е новата инсталация за изгаряне на отпадъци в "Девня цимент". 

"Транспортирането на отпадъци е регламентирано - внос и износ на отпадъци може има само при строг контрол", каза министърът на околната среда водите Ивелина Василева в отговор на журналистически въпрос дали Бургас и Варна ще приемат отпадъци от Неапол и Сицилия.

Забранен вносът на отпадъци за депониране в България и в ЕС е, но що се отнася до третирането на отпадъци, това е позволено в ЕС, допълни тя.