Кметът на Панагюрище Никола Белишки ще организира общо събрание в село Попинци между жителите на общината и дружество "Асарел Медет", което извършва геоложки проучвания в района за добив на медна руда.

По-рано днес жителите на Попинци излязоха на протест.

Те твърдят, че проучванията не целят да се намери медна руда, както им се казва, а че се търси златна руда. Поради това местните се заканиха да протестират всеки ден и дори да излязат на палатков лагер, така че проучванията в района да приключат. Протестиращите изразиха и притеснения, че местността, където фирмата извършва проучванията, се намира на само 1 километър от селото, което може да доведе до замърсяване.

На общото събрание, което ще организира кметът на Панагюрище, ще се търси диалог между местните и фирмата с инвестиционни интересни в района.

По думите на кмета в селото определено има напрежение. Въпреки неговото намерение за организиране на общо събрание, местните жители на Попинци са категорични, че няма да допуснат добив на метали в местността.

Тази вечер три комисии в Общинския съвет ще решават дали Общината да даде терени под наем на дружеството за сондажни работи, съобщи БНР.

Последната дума ще бъде на общинския съвет, но преди това ще се свика консултативен съвет, обясни още Белишки.

"Да, има напрежение. Хората казват "Не". Вероятно тази вечер пак няма да чуя експертно мнение, но никой не е казал и няма защо да настройват хората по този начин, никой не е казал, че това ще влиза на сесия на Общински съвет. Преди са се събере и определи денят за сесия, дневният ред се определя от представители на всяка една политическа партия, тъй наречен Консултативен съвет. Ако това напрежение продължи, аз в зависимост от резултатите тази вечер, дали ще се постигне диалог или пак ще има само словесни престрелки между двете страни, да свикам едно общоселско събрание, това право ми го дава законът за местното самоуправление, и там, на място да седнем да говорим с хората. Може би, при добро стечение на обстоятелствата, смятам, че инвеститорът сам ще си изтегли предложението", допълни кметът пред БНР.