Двамата кметове Фабиен Келер, на Страсбург, и Димитър Николов - кмет на Бургас, са обсъдили съвместни проекти между двете общини на среща вчера европейската столица.

Фабиен Келер, която е създател и председател на клуб „Страсбург", се е ангажирала пред Николов да лобира за членството на Бургас в престижния клуб на перспективните европейски общини. В момента в него не членува Бургас, а Русе, Стара Загора, София и Пловдив.

В клуба се обсъждат и решават градоустройствени и инфраструктурни проблеми на общините и се лобира за по- пряк достъп до всички европейски проекти.

Келер е обещала да помогне с идеи при приемането на новия градоустройстван план на Бургас. Тя се е ангажирала още да съдейства на Николов за организирането на срещи на кмета на Бургас с други френски кметове за обмяна на идеи и добри практики.
Кметът на Страсбург г-жа Фабиен Келер ще посети Бургас след три месеца по покана на Димитър Николов, съобщават още от община Бургас.

Бургаският кмет се е срещнал и с Ингибор Гресле, член на комисията по бюджетите към Европейския парламент. Гресле е информирал Димитър Николов за най-честите нарушения при усвояването на евро-проектите и най- честите слабости, на които се натъква комисията по финансовия контрол на ЕС. Гресле се е ангажирал да помогне на община Бургас при подготовката на европейските проекти.

Бургаският кмет се е срещнал и с Жозев Доул- председател на най- голямата парламентарна група в Европейския парламент - Европейската народна партия - Европейски демократи /ЕНП - ЕД/, който е приел поканата да посети България в близките 3 месеца и да открие семинара по Регионално сътрудничество и перспективи в Бургас.