Работниците във "ВМЗ"- Сопот упражниха конституционното си право на протест, когато са нарушени техни граждански, икономически и политически права.

Това се казва в Становище на Ръководството на КНСБ по повод уволнените над 30 служители, които излязоха на протест заради неизплатени заплати, съобщи БНР.

В становището се посочва, че първоначално работниците и служителите, които са имали смелостта да протестират, са били уволнени дисциплинарно поради неявяване на работа два последователни работни дни. След това са им били връчени заповеди за освобождаване от работа по взаимно съгласие.

Тези действия доказват, че няма законен мотив за освобождаване на работниците, а ръководството цели да ги накаже, се казва още в позицията на синдиката. Тя е изпратена до министър-председателя Бойко Борисов и до енергийния министър Трайчо Трайков.

КНСБ настоява да бъдат върнати на работа освободените работници, както и да бъдат освободени председателят на Съвета на директорите и изпълнителния директор на дружеството.