Жителите на столичния квартал „Княжево" настояват движението на тежкотоварни камиони през квартала им в почивните дни да бъде ограничено, съобщи БНР.

По думите на Светослав Спасов - независим народен представител и председател на неправителствената огранизация ДОБРО, за разлика от останалите европейски държави единствено в България събота и неделя няма редуциране на преминаването на тирове и тежки камиони през територията ни.

Припомняме, че в последните години имаше няколко случая в Княжево, при които тежкотоварни торове разрушиха частни домове покрай пътя, по който минават камионите. При инциденти имаше и човешки жертви. До сега никой нищо не е направил нито за забрана, нито за ограничаването на преминаването на ТИР-ове през квартала.

По думите на Светослав Спасов той няколко пъти е внасял предложение за законопроект в Народното събрание за разрешаване на проблема, но без особен успех.

"И се получава така, че има ограничения в Западна Европа през събота и неделя тежкотоварните автомобили нарочно минават в България през събота и неделя, защото тук това не е ограничено. Стават страшно много инциденти", категоричен е Спасов.

Около 15% са катастрофите, предизвикани от тежкотоварни автомобили.
Поради тази причина княжевци започнаха кампания за ограничаване на минаващите камиони през квартала им. Шофьорите не им обърнаха внимание, а дори много от тях преминаваха на червен сигнал, без да се съобразяват, че има пресичащи пешеходци и че застрашават техния живот.