Два случая на африканска чума по свинете са констатирани в Разградска област. Става дума за отстреляни диви прасета, чиито проби са се оказали положителни, съобщи Нова телевизия, позовавайки се на БГНЕС.

Установените заразени диви прасета са в две села - Белинци и Пчелина - на територията на Държавно горско стопанство "Сеслав" - Кубрат.

След като са били отстреляни, от животните са взети проби, които се оказали положителни за африканска чума.

Инспектори проверяват местата със загробени свине

Инспектори проверяват местата със загробени свине

Екарисажи и инсениратори не са били използвани за умъртвяване на животните

По думите на Евгени Драганов, заместник-областен управител на Област Разград, е създадена необходимата организация за информиране и координиране на действията на всички нива по кметства и горски стопанства.

За да се ограничи заболяването, стопаните, които искат да отглеждат прасета в двора си, трябва да спазват определени правила, припомни д-р Илиян Драмалиев от Областната дирекция за безопасност на храните.

Представителите на общините, горските стопанства, полицията и други институции вече са запознати с промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, във връзка с регистрацията на личните стопанства.

Първи случай на африканска чума по свинете в Габровско

Първи случай на африканска чума по свинете в Габровско

Д-р Светослав Спасов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, съобщи, че дивото прасе е открито в габровското село Гергини