На 13 юни започна работа новият Консултативен съвет към кмета на СО-район "Студентски" с представители на висшите училища, които стопанисват общежития на територията на района.

Целта е да се подобри комуникацията между районната администрация и университетите в общия стремеж за подобряване на условията за живот на студентите в ж.к. "Студентски град".

Покани да участват в Консултативния съвет получиха всички университети, които стопанисват общежития на територията на района. Поканите към тях са отворени и важат за всички предстоящи срещи в интерес на бъдещото сътрудничество по въпросите на кампусите и подобряването на условията им.

Кметът на СО-район "Студентски" Петко Горанов приветства представителите на висшите училища и сподели с тях проблемите, пред които се изправя районната администрация, свързани с обработване на множество сигнали за състоянието на териториите държавна собственост около общежитията.

"Обществото смята, че за състоянието на зелените площи около общежитията в ж.к. "Студентски град" е отговорна районната администрация, но на този етап ние нямаме правомощия по стопанисване на терените държавна собственост, сигналите за чието състояние препращаме към администрацията на Областния управител или към МОН и към университетите".

Крайната цел на този съвет е да обединим усилията си, за да подпомогнем реализирането на университетските кампуси и да съхраним академичната им същност, посочи Горанов. По думите му съгласно подробния устройствен план в ж.к. "Студентски град" има обособени "на хартия" 15 кампуса, за които районната администрация ще съдейства с целия си капацитет.

По време на срещата беше обсъдено активното участие на Министерството на образованието и науката, което работи усилено за реализирането на кампусите, предоставяйки множество държавни имоти за стопанисване от самите университети.

Имаме подкрепата на МОН в името на доброто сътрудничество между институциите в търсене на решения за средата, в която живеят и се обучават българските студенти, обясни кметът. Той увери, че екипът на СО-район "Студентски" ще съдейства за всяка идея за облагородяване в рамките на терените държавна собственост.

Главният архитект на района арх. Диан Димов обясни, че в момента са в ход три градоустройствени процедури за общо три от кампусите в ж.к. "Студентски град". След завършването им следва да се реализира тяхното обособяване като такива според бюджетите на висшите училища.

По време на срещата бяха обсъдени в детайли проблеми, касаещи реализирането на няколко кампуса, които са свързани с възстановени частни имоти във вътрешността им, за които следва да се процедира градоустройствена процедура (ПУП по чл. 16 от ЗУТ). Едва след като устройствената зона на кампуса бъде "изчистена" от частни имоти, следва да се работи за нейното обособяване.

Сред другите казуси е болезненият проблем с паркирането, във връзка с който екипът на районната администрация обмени идеи с представителите на срещата. Обсъдено е още разработването и реализирането на велоалеи в комплекса, затрудненията със сметоизвозването, липсващото осветление, както и поддръжката на озеленяването.

Консултативният съвет към кмета на СО-район "Студентски" с представители на висшите училища, които стопанисват общежития на територията на района, ще провежда регулярни срещи.

Горанов заяви, че за следващата среща ще покани и представители на МОН, за да се съберат всички институции, които имат отношение към ж.к. "Студентски град", който има национално значение.

От страна на СО-район "Студентски" в срещата взеха участие:

  • Петко Горанов - кмет на СО-район "Студентски"
  • инж. Атанас Горов - зам.-кмет на СО-район "Студентски"
  • доц. Драгомир Стефанов - зам.-кмет на СО-район "Студентски"
  • инж. Арсо Хавальов - главен инженер на СО-район "Студентски"
  • арх. Диан Димов - главен архитект на СО-район "Студентски"

От страна на всички поканени висши училища, които стопанисват и управляват обекти и имоти на територията на СО-район "Студентски":

  • инж. Евгени Вълков - помощник-ректор в Национална музикална академия "Панчо Владигеров"
  • д-р инж. Дамян Дамянов - помощник-ректор в Лесотехнически университет
  • Таня Богданова, Стоян Кирилов - Медицински университет - София
  • проф. д-р Ивайло Копрев - ректор на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски"
  • проф. д-р Цветана Стоянова - зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики в Университета по национално и световно стопанство
  • Кръсто Кръстев - директор на Дирекция "Студентски общежития" при Химикотехнологичен и металургичен университет
  • Вайде Вазова - административен специалист общежития при Студентски столове и общежития ЕАД
  • Мирослав Михайлов - помощник-ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи
  • доц. д-р Ради Димитров - зам.-ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи
  • Ралица Пейчева - ръководител "Студентски общежития и столове" при Технически университет - София