Комисия от експерти и специалисти ще извърши спешна проверка на мястото на замразения строеж на метрото до ЦУМ, където бяха открити ценни исторически находи.

Това стана ясно след среща между министъра на културата Вежди Рашидов и главния архитект на София Петър Диков. Двамата инспектираха заедно района, в който бяха намерени останки от средновековна църква и антични зидове.

Комисията ще предложи какви мерки трябва да се предприемат, преди да продължи изграждането на метрото, чийто строеж е временно спрян.

Вежди Рашидов посочи, че е впечатлен от разкритите археологически находки. По думите му „сме длъжни да се грижим за културното ни наследство, защото то е онова, което остава за поколенията".

Архитект Диков пое ангажимент да се съобрази изцяло с препоръките на експертите на Министерството на културата и на НАИМ на БАН.

Въпреки, че по-рано днес ръководителят на столичен метрополитен заяви, че няма да има забавяне на строежа на метрото, Диков уточни, че той ще продължи едва след като се реши как и къде точно ще бъдат експонирани по подходящ начин откритите находки.

За да бъдат опазени стенописите в разкритата църква, трябва да се изгради временно укритие над тях, отбеляза от своя страна Снежана Горянова от Националния археологически институт с музей към БАН.

Според археолога Марио Иванов, който също работи на разкопките, вариантите находките да бъдат съхранени са два -  или да се извадят и да бъдат експонирани в музей, или да останат на същото ниво, а метрото да мине дълбоко под тях.