Работата по почистването на Кресненското дефиле (участъка Благоевград - Кресна) е приключила рано тази сутрин, съобщиха от НАПИ.

Припомняме, около 19 часа и 15 мин. снощи 4-5 хиляди кубически метра скална маса и тиня затрупаха пътното платно в двете посоки в началото на дефилето.

На място веднага отидоха екипи на Областното пътно управление, които ангажираха и фирми с тежка техника.

Бяха изпратени и машини от мобилните групи на Управление "Пътни такси и разрешителни" към НАПИ. Техниката веднага започна да разчиства пътя, за да се освободи поне една лента за движение.

10 км. беше опашката в Кресненското дефиле и около 6-7 км при Благоевград.

За два часа беше почистено едното платно и чакащите автомобили бяха пропускани на интервали от 30 минути. Малко преди 22.00 часа пътят беше отворен за движение.

Дежурните екипи на ОПУ - Благоевград са извозили над 4-5 хил. кубика земна маса. Рано сутринта пътят е бил и измит от калта.

Няма връзка между снощното свличане на земна маса на главен път Е-79 и трусовете, усетени в Благоевградско, категорични са от НАПИ.

От ОПУ - Благоевград уточняват, че обилният дъжд, примесен с градушка, който се е изсипал в неделния следобед в рамките на половин час, е активирал пропадането на земните маси.

Свличането е по причина на слабите земни почви по скатовете. Обилният дъжд е запушил водоскока по дерето, което снощи стана причина за изсипването на хиляди кубически метра земна маса върху пътя.

От рано сутринта и на мястото са изпратени експерти от НАПИ, които да направят оглед, за да се вземат мерки за укрепване при следващи проливни дъждове.