От тази година критерият за уседналост става водещ за прием в детска градина в София. Това заяви зам.-кметът на столицата по култура и образование доц. Тодор Чобанов, цитиран от "24 часа".

Днес той провери ремонта и разширението на 20 ДГ "Жасминов парк".

Зам.-кметът посочи, че новите правила за прием ще важат за първото класиране, което ще се проведе на 14 май. При него тежестта на адресната регистрация се увеличава като критерий за прием на децата. По думи на Чобанов промяната се обвързва и с усилията на държавата да обхване колкото се може повече деца в предучилищното образование. Той напомни, че вече има задължителен обхват на 4-годишните.

Зам.-кметът обясни, че до момента децата са получавали 3 точки за постоянен адрес на един от родителите, а 2 точки - за настоящ. Сега ще се получават 4 точки за непроменян повече от 3 години постоянен адрес в София, а 3 точки - за настоящ. Той изтъкна, че няма да се счита за промяна преместването от един квартал в друг в София. Остават 2 точки при кандидатстване в градина, която се намира в същия район, в който е и адресната регистрация, какъвто е и принципът, който важи при приема в 1 клас - децата да учат във възможно най-близкото до дома им училище.

Предлагат нова система за прием в детските градини в София

Предлагат нова система за прием в детските градини в София

Целта е да не се злоупотребява с адресни регистрации

Свободните места за първото класиране ще бъдат обявени в края на март, а родителите ще кандидатстват в електронната система до 7 май. Доц. Чобанов напомни, че се работи и по пускането на електронна система за прием в 1 клас.

Освен това се подготвят и нормативни промени, които предвиждат пълно освобождаване от наем на 5 и 6-годишните деца, приети по социални критерии. Преференцията ще се използва от родители, които до момента са били освободени от такса на 50% и 75%. За останалите родители на деца на 5 и 6 години, които не ползват преференции за заплащането на такса, тя ще бъде намалена с 6 лева.

По думи на зам.-кмета между 2000 и 3000 деца ще могат да кандидатстват за компенсация, че не са приети в детски градини в София.

Той заяви, че повече от 65 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в изграждане на нови детски градини и ясли, както и в ремонти.

В момента се строят 13 детски градини, като се очаква през годината да стартират още 32, с което ще се достигнат рекордните 45. Целта е с тях да се разкрият още 180 групи.

Предлагат нова система за прием в детските градини в София

Предлагат нова система за прием в детските градини в София

Целта е да не се злоупотребява с адресни регистрации